Jag ska göra det innan jag dör.

Igår la min gamla vän från högstadiet och gymnasiet ut en bild på sin sommarfrisyr. Den bilden fick mig alldeles exalterad så jag låg och grubblade halva natten. Det är bara en frisyr, det är bara (jävligt lite) hår – jag vet. Men å andra sidan är det också något mycket mer. Det är att sticka ut, att ta plats, att inte följa normen. Det vittnar om ett enormt mod att våga gå mot strömmen, om styrka att stå ut med blickar/kommentarer/tankar och inte minst om en enorm trygghet i sin person. Matilda hade världens vackraste hår med rufsiga lockar, ungefär som Ville faktiskt. Men hon behöver inget vackert hår för att vara Matilda, kvinnan, mamman, frun, läraren, vännen, lillasystern, dottern… Det mest fantastiska är kanske ändå att Matilda inte rakat av sig håret som ett statement utan: ”För att hon hade lust. För att det är snyggt. För att jag är Matilda.” Lite som att det var vilken frisyr som helst.


En fri och lycklig Matilda. :love:

Jag som tycker att JAG blivit modig som vågar lämna lite stubbigt skägg på benen och i armhålorna, så här vid en ålder av 32. Men då bör en också betänka att för fem år sedan trodde jag ALDRIG att jag skulle varken våga eller vilja visa upp en ickerakad kroppsdel. Ge mig fem år till så kanske jag är lika cool som Matilda. Tänk vilken grym förebild jag skulle vara för Märta då. Det var vad jag tänkte på inatt. Och vidare; hur får jag mina barn lika starka som Matilda, Astrid och Jenny? Och så tänkte jag på hur mycket jag egentligen förändrats på fem år. Vad kommer ha hänt med mig om ytterligare fem år? Tyvärr tänkte jag också på hur folk omkring mig skulle reagera om jag snaggade mig. Det borde jag inte tänka på, men det gör jag ju tyvärr.
Det måste bara vara så fruktansvärt skönt. Jag ska i alla fall göra det innan jag dör. Det lovar jag mig själv här och nu, med er som vittnen.

10 people like this  |  15 Kommentarer  | Taggar:, , , ,

15 Kommentarer till “Jag ska göra det innan jag dör.”

 1. Frida skriver:

  Jag hade en sån jävla cool klasskompis i grundskolan, hon rakade huvudet om det var i 8:an. Pga misslyckad gärning men ändå, hon gjorde det! Hon hade lika gärna bara kunnat färga om eller gå med mössa.

 2. Matilda Flodin skriver:

  Det är inte svårt att vara cool när en har ett namn som betyder MIGHTY IN BATTLE!!!

  ______________________
  Nina svarar: :D

 3. ladydahmer skriver:

  en dag ska jag också göra det. FATTA VAD SKÖNT! Just nu är det dreads som hägrar på horisonten. men jag vågar inte riktigt. Jag hatar att jag är så fåfäng.

 4. Apan skriver:

  Stört att jag just tänkte EXAKT samma sak. Typ att ”fan va gött i ba raka av skiten”. Ska lätt görat när jag blir pensionär! Nu är jag feg och fåfäng.

 5. Sigrid skriver:

  Min kompis gjorde precis detsamma! Jag har alltid sagt att jag ska göra det nån gång men åh vad modig jag måste vara då! Nästa graviditet kanske. Eller när man tappar håret där när bebisen är 3 månader..

 6. Zombie skriver:

  Det är riktigt skönt att ha snagg! Jag hade millimeterkort hår som jag färgade lila. Trivdes bra med frisyren men vantrivdes ändå pga ett födelsemärke jag hade på huvudet som syntes så mycket. Kanske inget man borde bry sig om, men ja. Jag gjorde det. Så ja, kör på! Raka, för det är så djäkla skönt att ha hår som torkat innan du ens hunnit stänga av duschen :)
  ______________________
  Nina svarar: Verkar underbart.

 7. Sarah skriver:

  Jag tycker att rakat är skitsnyggt!!!
  Kolla bara på det här: http://natalieportmanpictures.blogspot.se/2009/12/natalie-portman-shaved-head.html

  ______________________
  Nina svarar: Ja, det kan vara skitsnyggt. Ibland är det mindre snyggt, men varför ska en vara snygg jämt egentligen!?

 8. Clara skriver:

  Jag tycker att det är skitcoolt att raka sig om det är så man vill se ut, om det får en att känna sig snygg och som sig själv. Själv har jag ALDRIG lockats av tanken av att raka eller ens klippa mig kort och det är bara för att jag ä l s k a r mitt långa hår och då vore de det bara konstigt om jag rakade det. :-D Kramar!

  ____________________________
  Nina svarar: Jag har lockats av tanken in minst fem år. Jag tycker det är varmt, irriterande, jobbigt och tidskrävande med långt hår. Men jag skulle inte klippa mig kort, för då skulle jag bli mindre snygg. Jag är fåfäng. Tyvärr.

 9. Karro skriver:

  Jag har också haft den tanken men fegisen (och den ofrivilliga normalisten) i mig vågar inte riktigt… Men som du har jag också gjort stora framsteg och klivit av norm-cirkusen i vissa aspekter så vem vet… Nästa barn, då fan sk jag göra det ;-)

 10. Tant Grön skriver:

  Du ÄR modig.

 11. Theresa skriver:

  Jag rakade av håret när jag var 18, trivdes jättebra med det. För nåt år sen, är nu 27 gjorde jag det igen, men den gången kände jag mig bara ful och okvinnlig. Jag blev så himla besviken på mig själv, för när jag var 18 var det värsta självförtroendeboosten, jag kände mig snygg och cool och modig. Jag trodde ju att jag skulle känna likadant igen, men istället skämdes jag bara när jag gick ut. Kanske borde jag raka av håret igen bara för att utmana den där rädslan att andra ska tycka att jag är ful? Praktiskt är det så himla skönt, slippa tvätta, torka, styla!

 12. Hannsaplast skriver:

  Tänk tanken mest för att provocera. Mitt ex hade hår ner till rumpan och han led varje gång jag gick till frisören. Över lag så skulle män ofta kommentera att jag valde att ha en kortare frisyr, sagt att det varit okvinnligt och jag har mest ryckt på axlarna för jag har sällan kunnat identifira mig i det som andra kallar kvinnligt!
  Grejen är att så länge jag har kortare hår har jag aldrig en bad hair day, nu är jag på tillfälligt besök i långt hår världen och känner att jag inte är där för att stanna.

 13. EvasSvammel skriver:

  Gör det.
  Jag gjorde det för några år sedan, har fortsatt göra det och inte ångrat mig en sekund.
  Jag har aldrig fått så mycket komplimanger för min frisyr som nu när jag inte har någon och så mycket tid ock pengar jag
  sparat.
  Älskar att se likadan ut i håret när jag kliver upp på morgonen som jag gjorde när jag gick och la mig på kvällen.

 14. Ewa skriver:

  Gör det! Gör det nu!! Jag rakade av mig håret för ett och ett halvt år sedan och det var lite nervöst precis innan, men fruktansvärt skönt och kändes inte alls konstigt när det väl var gjort. Maken var emot det och till och med frisören som fick den äran försökte få mig att ändra mig. :D På sommaren är det väldigt skönt att ha rakat, men man måste ha keps eller solhatt om man inte vill bränna skallen. På vintern blir det lite kallt om man inte laddar upp med ordentliga mössor gärna med typ öronlappar. Nu håller jag på att spara ut mitt hår. En goodwill gest för att maken flyttade till Sverige (mot sin vilja) och han föredrar att jag har långt hår… Saknar mitt snagg dock. :(

 15. Ewa skriver:

  Och jag vill tillägga… För mig är det mycket jobbigare att visa upp mina håriga ben än att raka huvudet. Vinterlurvet försvann igår i duschen trots att jag önskar att jag hade styrka att bära kjol och shorts med orakade ben. Så en eloge till dig som orkar stå emot den normen!

  ___________________________________
  Nina svarar: Men tyvärr står jag inte emot den normen så bra. Inte nu på sommaren. Jag rakar mig kanske… varannan vecka.Lämna din kommentar här

:-) :( :(( :? 8) :D :P :oops: :wink: :cry: :love: X( :x