Bli hantverkare - en aktiv feministisk handling
De flesta hantverksyrken är fortfarande starkt mansdominerade, trots att kvinnor har alla möjligheter i världen att ge sig in i dessa lukrativa branscher. Varför är det så? Här diskuterar vi några olika faktorer som vi tror påverkar.
Manlig jargong
I vissa branscher härskar en manlig jargong, så enkelt är det bara. Att bryta den är ingen lätt uppgift, särskilt inte om man kommer som ensam tjej till en arbetsplats. I vissa branscher börjar det bildas nätverk för kvinnor vilket kan göra det lättare att stå på sig och påverka.
Fördomar florerar också och här är det bara erfarenhet som kan bryta detta. Om det kommer ut fler kvinnor i hantverksbranschen som gör ett bra jobb så kommer det förr eller senare bli tydligt att det är ointressant vad en person har mellan benen. Det viktiga är att jobbet blir kompetent utfört. Tyvärr känner många tjejer att de måste bevisa sig och vara ännu duktigare än männen när de arbetar inom dessa yrken. Förhoppningsvis ändrar det sig med tiden när det kommer in fler.
Vad kan skolorna göra?
Hantveksutbildningar på gymnasienivå och som YH-utbildningar drar mest till sig manliga ansökande. Varför är det så? Beror det på förväntningarna att det mest kommer vara män ute i arbetslivet som håller tillbaka tjejer från att ansöka? Ligger det i marknadsföringsmaterialet eller i hur utbildningarna är utformade? Stora företag och även branschorganisationer inom bygg, VVS, elektriker med mera har börjat skapa olika initiativ för att attrahera fler kvinnor till sina yrken och det är väldigt positivt. Samtidigt vittnar elever på grundskolor om att studievägledare sällan rekommenderar hantverksutbildningar till tjejer. Där måste något ske snarast!
Praktiplatser är ett hett ämne inom byggbranschen. Samtidigt som flera branscher skriker efter mer personal så är företagen snåla med att ge nyutbildade praktikplats - något som ofta är ett måste för att man ska få en fullständig examen. Här måste det sättas tryck från branschorganisationer och krav på varannan damernas precis som i de stora styrelserummen.
Klarar kvinnor hantverksyrken?
Detta är en fråga som många säkert ställer sig. Förr i tiden när det inte fanns moderna verktyg kanske de var värda att fundera över, men idag gäller det för väldigt få yrken. Det är möjligen bara grövre jobb såsom bygg- och industrisanering, flyttjänst och som takläggare där större balkar ska lyftas som det kan bli en fråga om kroppsstyrka. Med det inte sagt att alla kvinnor är svagare än män, absolut inte! Det finns gott om kvinnor som lätt knäcker sina manliga kollegor när det kommer till ren kroppsstyrka - men för att generalisera så är dessa kanske yrken som inte passar för alla, oavsett kön. De kräver en kropp som tål långvariga påfrestningar och kräver ett rejält mått av muskelstyrka.
I övrigt finns det egentligen inget som talar emot att kvinnor eller män med en normalstark kropp ska kunna jobba inom branschen. Som elektriker, målare eller snickare hjälper moderna verktyg och gör att jobbet går lätt. Gott handlag är något som man kan arbeta upp och det har inget med kön eller sexuell läggning att göra.
Byggbranschen växer kraftigt just nu och tjejer behövs verkligen inom dessa yrken. Om du tycker att det verkar vara en intressant bransch som skulle passa dig är det dags att hoppa på tåget nu och göra en aktiv feministisk handling!
Andra inlägg
- Skyltar i Stockholm och deras betydelse för marknadsföring
- Bilhandlare erbjuder fordon med kvalitet i Göteborg
- Lagerhallar för flexibel och säker förvaring
- Relining i Stockholm – en beprövad teknik
- Begagnad bil i Stockholm och bilhandlare
- Låt proffsen värdera din bostad på Kungsholmen
- Billigt hotell nära Arlanda flygplats
- Låsservice för ditt hem eller företag i Norrtälje
- Låssmeder i Stockholm skapar trygghet i hem och i företag
- Balpress för avfallshantering och miljö